Mestskí policajti obdarujú žiakov reflexnými vestami

01.09.2013 Poprad

Vysoké Tatry 1. septembra (TASR) – Už tradične vítajú príslušníci tatranskej Mestskej polície (MsP) žiakov prvých tried základných škôl praktickým darčekom. K výbave reflexnými predmetmi, ktoré ich lepšie zviditeľnia, pripoja aj tentoraz inštruktáž na bezpečný pohyb po cestách.
„Pre deti je nástup do školy významným krokom, ktorý vedie k postupnému osamostatňovaniu. Chceme si deti trochu preveriť, nakoľko ovládajú teóriu bezpečnosti cestnej premávky. Tatranské cesty nie sú natoľko frekventované ako mestské, ale nebezpečenstvo číha na každej. Chceme deti vystríhať pred rizikom,“ hovorí zástupca náčelníka MsP Jozef Štefaňák.
Tohtoročný september by mala zasadnúť do školských lavíc v Tatrách polstovka prvákov, preto aj mestskí policajtii prídu k nim poriadne nabalení. „V skratke deťom zdôrazníme, že by nemali cez cestu prechádzať príliš často, teda voliť najjednoduchší prístup ku škole, vždy sa pred vstupom na vozovku zastaviť a porozhliadať, nevybiehať spomedzi zaparkovaných vozidiel a cestu prejsť plynulo - sústrediť sa a nezarozprávať sa s kamarátmi,“ zdôraznil Štefaňák.
Klauzula o používaní reflexných prvkov pri zníženej viditeľnosti v obci sa do zákona o cestnej premávke ešte nedostala. Pre chodca ustanovenie zatiaľ platí len mimo nej. „Jesenné rána a niekedy aj celé dni u nás bývajú hmlisté, preto je dôležité vidieť a byť videný,“ pripomenul zlaté pravidlo Štefaňák.
Najmenších žiakov si mestskí policajti „odchytia“ druhý deň školského roku, v utorok 3. septembra. Navštívia ich v ZŠ Tatranská Lomnica, v Dolnom Smokovci aj vo Vyšných Hágoch. Pripravili pre nich farebný zošit BECEPáčik radí, obojstranné pravítko s príručným rozvrhom hodín, brožúrku Zodpovedný rodič – zodpovedné dieťa, reflexný prívesok. Praktickým darčekom budú reflexné vestičky, ktoré určite ocení aj pedagogický dozor na výlete či exkurziách.
 

Vyberte región